Do letošního Flora koštu byla přihlášena i pálenka z cibule

22. 09 2013 | Hodně slz musel uronit pěstitel, který do letošního ročníku soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt přihlásil netradiční pálenku vyrobenou z cibule. Odborná porota složená z pěti desítek degustátorů bude mít nelehký úkol vzorek cibulovice nejen ochutnat, ale také zařadit na výsledkovou listinu, jelikož soutěž je zaměřena na destiláty vyrobené z ovoce.

"Už jsem se setkal s česnekovicí, mrkvovicí či řepovicí, ale cibulovici jsem ještě nikdy nepil. Je to určitě zvláštnost a jestli se potkám s jejím výrobcem, tak se zeptám, jakým způsobem ji připravil. Asi to nebylo úplně jednoduché," řekl novinářům předseda odborné komise Jan Stávek.
 
Zatímco většina lahví s destiláty přihlášenými do soutěže obsahovala čirou tekutinu, tak v případě cibulovice byl obsah lehce nažloutlý a pálenka vydávala typickou čpavou vůni, se kterou si neporadil ani destilační přístroj.
 
Podle Stávka cibulovice odporuje pravidlům soutěže. "Stejně jako pivní pálenka či ořechovka, která je každoročně do soutěže přihlašována. Nicméně nikdy se nestalo, že by tyto vzorky vyhrály, takže organizátoři se je rozhodli nevyřadit a budou hodnoceny. Pokud by se přece jen dostaly do užšího výběru, tak už dál nepostoupí, protože odporují pravidlům," řekl.
 
Do letošního ročníku Flora koštu bylo přihlášeno 358 vzorků pálenek, které jsou rozděleny do devíti kategorií. Zvlášť budou hodnoceny například slivovice, hruškovice, jablkovice a vínovice. Na seznamu přihlášených pálenek je letos kromě cibulovice také ananasovice, citronovice, mišpulovice či pálenka vyrobená z bezového květu. Nejstarším soutěžním vzorkem je hruškovice vypálená v roce 1994. "Počet vzorků je letos standardní. Kvalita přihlášených pálenek se každoročně zvyšuje," podotkl Stávek.
 
Odborníci u vzorků pálenek hodnotí nejen čistotu, vůni, chuť, ale také ovocný charakter a celkovou harmonii. Kromě absolutního šampiona odborná porota určí také nejlepší vzorky v jednotlivých kategoriích. Výsledky budou vyhlášeny 5. října v rámci doprovodného festivalu gastronomie Olima.
 
Soutěž se letos v Olomouci koná desátým rokem. Nejvíce vzorků, celkem 374, bylo navzdory prohibici přihlášeno loni. Nultý ročník se pod názvem Hanácké košt konal v roce 2003.
 
zdroj: ČTK
 
.

Speciály

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO