Kimčchi – korejský gastronomický poklad
Kimčchi je korejské národní jídlo připravené hlavně z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. V Koreji si jej většina žen připravuje sama a recept se podle tradice dědí z tchyně na snachu. První zmínky o kimčchi se datují až do období před třemi tisíci lety, kdy se objevuje ve staré čínské poezii. S vlivem okolních zemí i evropských cestovatelů získalo kimčchi dnešní podobu zhruba v sedmnáctém století, když se do Koreje dostaly chilli papričky.
Kimčchi se nepodává jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha k obědu nebo večeři, a to i kvůli jeho pikantní chuti. Například v korejských restaurací ho dostanete automaticky ke každému jídlu. Pokud se nechystáte do Koreje ani do korejské restaurace, můžete vyzkoušet kimčchi od českého výrobce I love Hummus. Jejich kimčchi je vyráběno ručně a není pasterizované, tím pádem v něm zůstávají zachovány laktobacily, probiotika a vitamíny. Je pro něj typický vysoký obsah vitamínu C. Toto kimčchi se vyrábí z pekingského zelí, bílé ředkve, mrkve, pórku, jarní cibulky, cibule, česneku, zázvoru, rýžové mouky, sójové omáčky, korejské pálivé papriky, jablka a mořské soli. Díky tomuto složení se jedná o stoprocentní vegetariánský výrobek. Kimčchi si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.