Aktivní sportovci utratí za své aktivity v průměru dva tisíce měsíčně, zjistil průzkum

Nejpopulárnějším sportem je cyklistika a věnují se jí především muži. Naopak ženy hrají nejčastěji volejbal, který v porovnání s ostatními odvětvími jasně vede. Za sport a vybavení na něj utratí Češi v průměru lehce přes 2 tisíce korun měsíčně, většina z nich sportuje několikrát týdně. Vyplývá to z průzkumu mezi uživateli registrovanými na platformě Týmuj.cz, přes kterou si lidé organizují sportovní aktivity.  

Týmuj.cz sdružuje přes 170 000 lidí ze všech krajů Čech a Moravy, kteří se věnují celkem 102 sportům.

Fenomén volejbal

61 % žen, které se zúčastnily průzkumu Týmuj.cz, hraje volejbal. Sport pod vysokou sítí je populární i u mužů – s 27 % aktivních členů mu patří třetí místo za první cyklistikou a pouze procento za fotbalem. „Volejbal hrávala starší a střední generace ve škole pravidelně, u mladších si zase získává popularitu přes atraktivní beach volejbal,“ říká Petr Salomon, expert na sportovní marketing a spoluzakladatel platformy Týmuj.cz. „Tento sport je unikátní tím, že jej spolu na rekreační úrovni mohou hrát muži i ženy a v týmech se setkávají mladší i starší hráči.“ 

Celkově se ovšem potvrdilo, že Češi jsou národem nadšených cyklistů. Právě tato činnost, která bývá spojována i s aktivní formou dovolené, vládne pomyslnému žebříčku sportovních odvětví. Cyklisté přitom většinou provozují také další sporty – například 61 % lidí, kteří se věnují sjezdovému lyžování, zároveň jezdí na kole. Průnik mezi běháním a cyklistikou pak činí 59 %. 

Dva tisíce měsíčně 

Uživatelé Týmuj.cz jsou ochotní svým aktivitám obětovat nejen svůj čas, ale také nemalé finanční prostředky. V průměru za sport a vybavení na něj utratí 24 500 Kč ročně, tedy více než dvě tisícovky měsíčně. A své výdaje většinou nehodlají snižovat, spíš naopak: pětina respondentů chce v průběhu letošního roku utratit minimálně o 10 % více než vloni. 

„Také díky současné dobré ekonomické situaci jsou lidé ochotni si za své záliby připlatit. Sportování je navíc bráno jako nedílná součást zdravého životního stylu, který je ve společnosti stále větším tématem,“ uvádí Petr Salomon.  

Několikrát týdně

A jak často Češi sportují? Pro uživatele průzkumu je zdravý pohyb jednou týdně málo. 57 % respondentů se sportovním aktivitám věnuje alespoň třikrát týdně, 70 % pak minimálně dvakrát. Skoro všechny žene touha po progresu, 9 z 10 mužů a žen chce zlepšit svou sportovní výkonnost. Přitom 35 % z nich se sportu už nyní věnuje na výkonnostní nebo vrcholové úrovni.