Jak se dostanete ze zaseklé lanovky?

Při cestování lanovkou asi každého napadlo, jaké by to bylo, kdyby se dráha najednou zastavila a on zůstal na sedačce například osm metrů nad zemí. Takový zásah nacvičovali tento týden šumperští hasiči.

Profesionální hasiči ze stanice Šumperk absolvovali v rámci odborné přípravy výcvik záchranu lidí při poruše lanovky na lanové dráze v Přemyslově u Loučné nad Desnou.

„V akci byla lezecká skupina, která pomocí lezeckých technik trénovala transport turistů a lyžařů z lanovky do bezpečí. Jde o pravidelný výcvik, který v zimě postupně absolvují všichni hasiči-lezci v kraji,“ doplnila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Ostré zásahy absolvovali hasiči v regionu před dvěma lety. V polovině ledna 2019 spadl na lanovou dráhu ve skicentru Buková hora u Králík strom. Na lanovce zůstalo uvězněno sedm desítek lyžařů a snowboardistů. Některé spustili dolů hasiči a horská služba, jiné vysvobodily vrtulníky.

O měsíc později zůstala po pádu lana stát lanovka ve skiparku Filipovice na Jesenicku. Hasiči ze tří krajů, horská služba a policejní vrtulník z ní za hodinu a půl sundali asi padesát lidí.

Foto ilustrační