Obří projekt kanalizace na Šumpersku ohrožují špatné trubky

Projekt za 1,66 miliardy korun, který má zlepšit čistotu vody v místních tocích i stav kanalizace v pěti městech na Šumpersku, je ohrožen. Společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), jejímiž akcionáři jsou obce, se potýká s nedodržením zadávacích podmínek soutěže na zhotovitele. Byly v nich totiž uvedeny trubky se silnějšími stěnami, než jaké byly v projektu vítězné firmy, píše Mladá fronta Dnes (MfD) pro Olomoucký kraj. Údajně tak hrozí krácení evropské dotace.

Do projektu se zapojily radnice v Šumperku, Zábřehu, Hanušovicích, Mohelnici a Lošticích, které na tuto investici prostřednictvím VHZ mají obdržet z evropských fondů dotaci 1,2 miliardy korun. Člen představenstva VHZ a místostarosta Mohelnice Aleš Miketa MfD řekl, že pokud by se projekt takto uskutečnil, sankce by mohly dosahovat až stamilionů korun.
 
Projekt provázely problémy již dříve. Evropská komise od roku 2010 váhala se schválením dotace, protože se jí nelíbil způsob zadání soutěže na zhotovitele stavby. Bruselu se nepozdávala ani cena obsažená ve smlouvách. Radnice poté s firmami dohodly slevu několik desítek milionů korun. Potíže stály podle MfD za odvoláním bývalého vedení VHZ, za něhož se podle listu před lety konala i zmíněná soutěž na zhotovitele.
 
Podle nynějšího předsedy představenstva VHZ Libora Dostála představenstvo zadalo technickou a právní analýzu na polypropylenové potrubí, na základě které se rozhodne, co bude s projektem dál. "Bez odborného posudku nelze dělat žádné závěry," řekl Dostál MfD s tím, že zájmem VHZ i obcí je projekt uskutečnit.
 
Pětice měst, ve kterých žije dohromady 55.000 lidí, díky masivní investici opraví zastaralou kanalizační síť a modernizuje čističky. Zhruba 3700 obyvatel poté získá přístup ke kanalizaci. Po dokončení projektu plánovaném na rok 2015 se v regionu zvýší míra připojení na kanalizaci a čistírny odpadních vod z 92,9 procenta na 99,6 procenta.
 
zdroj: ČTK